FOTOS: JORNADA D'ESCALADA CLÀSSICA A LA DENT D'EN ROSSELL

Bones gent;

Finalment aquesta Setmana Santa hem fet canvi de plans; en vistes del poc èxit d'assistència a la crida per anar fins a Coll de Nargó hem decidit assegurar i hem triat un paratge més proper. La gesta ha consistit en anar fins a Ribes de Freser i més concretament a la Dent d'en Rossell per fer la via clàssica "Diedre de Primavera" de 200m i V+.

Els que ens varem apuntar a l'aventura forem en Joan Roure, en Toni Montal, la Martona i l'Isaac.

Per mostra algunes fotos;

Després de fer un café a Can Gusi a Ribes de Freser, deixem el cotxe a uns 300m de l'inici de la pista que puja a Fontalba. L'aproximació es preveu d'entre 1h i 1h30' fins a peu de via seguint primer un corriol i mes endavant creuant una tartera dreta. A la foto el grup ja enfila tartera amunt cap al contrafort de la Dent d'en Rossell.

Després de una bona estona trepant per la tartera divisem la imponent paret per on transcòrren les vies de la Dent. A simple vista la paret ens impressiona força.

Un cop hem arribat al peu de la paret comença la tasca d'identificar l'entrada de la via cosa no gaire fàcil si tenim en compte que la via està pràcticament desequipada i està força bruta de líquen i molsa que borra el rastre de les repeticions. D'aquesta delicada tasca s'en cuiden en Joan i en Toni...

...que llibre en mà deicideixen quin es l'inici correcte de la via. Bona feina la seva doncs un mal començament pot complicar innecessàriament les coses.

Un cop decidit l'inici, les dues cordades avui presents es disposen a començar la via. A la foto en Joan i la Martona fent els últims preparatius.

Començem la via a les 12h en punt, no tenim massa pressa doncs el dia no ens apreta i sembla que no plourà pas. En el primer llarg ens adonem ràpidament de la tendència que seguirà la via; hem fet 40 metres i només hem trobat 1 seguro! Avui toca posar caxarros a tort i a dret...això promet!!

Les reunions si que estan equipades (unes quantes amb spits oxidats) i son força còmodes Aixó ens permet esperar-nos les dues cordades llarg rere llarg. A la foto en Joan arriba a la primera R.

El dia avui s'ha llevat amenaçador però a mesura que passen les hores es va obrint deixant-nos unes vistes magnífiques de la vall de Núria.

Seguim amunt ja inmersos totalment en la via i després d'un segon llarg de tràmit entrem en el tercer llarg propiament de diedre. Un passillo de V/V+ ens posa els punts sobre les i's i ens mostra la qualitat i màgia d'aquest enorme diedre de granit vermellós.

En aquest pas tant fotogènic toca obrir-nos de cames al màxim i apurar les preses de mans per superar el pas. En els 40m de llarg trobem 3 seguros que s'agraeixen prou. A la foto la cordada-matrimoni avança sinuosament per l'interior del diedre, la Martona tira de braç mentre l'Isaac l'assegura.

Mes enrera la segona cordada ara liderada per en Toni segueix a bon ritme i sense descans a la primera i resol també amb nota el passillo de diedre. A la foto en Toni cara a cara amb el diedre.

Superat el primer diedre les dues cordades ens plantem al peu del segon diedre en el quart llarg. Un pas preciós de bavaresa inicia el llarg on trobem el que es el pas de la via; un V+ finet amb sortida un xic explosiva. La fissura es ideal per protegir-la amb friends i algun tascó. A la foto l'Isaac patint de valent a la bavaresa.

La segona cordada ara encapçalada per en Joan encara el segon llarg de diedre seguint d'aprop a la segona de la primera cordada, la Martona que mira de resoldre els darrers passos de bavaresa amb elegància.

Després d'haver gaudit d'un diedre impressionant ningú pot reprimir les cares de satisfacció que salten a la vista. A la foto en Joan i la Marta després d'haver disfrutat de valent en el diedre.

Aviat començem el cinqué i últim llarg que ens duu a la carena de la dent. La temperatura ha començat a baixar suaument i trobem a faltar ja el sol que s'amaga rera la carena. A la foto la Martona a punt d'arribar al cim de la via seguida...

...per en Toni que ara va de primer de la segona cordada. La cordada Montal-Roure avui ha fet un paperàs i s'ha consolidat com a cordada autosuficient i molt ben organitzada. Han encarat la via amb el cor calent i el cap fred.

Les vistes de fons amb les roques de Totlomon ens acompanyen quasi fins a dalt. A la foto en Joan apura els últims passos de la via.

Després de superar un pas curiós de sortida, finalment les cordades arribem juntes a l'última reunió després de quasi 5h de progressió per la paret i després d'haver patit algun desengany amb un friend encanyonat en una fissura. A la foto en Toni supera l'últim pas de la via.

La veritat es que ens ho hem pres amb calma però hem disfrutat de valent...les cares de la gent així ho demostren!!! A la foto la Marta, en Toni i en Joan al cim de via.

Des d'aquesta talaia gaudim d'uns vistes inmillorables de la vall de Núria que avui bé ens hem merescut.

Fem la foto de família i...

...enfilem cap avall amb l'objectiu d'arribar al coll que separa la paret de la dent d'en Rossell del contrafort. Encara ens queda una hora llarga per arribar al cotxe. A la foto en Joan i la Marta baixant pel dret seguint la línia de carena amb la carretera que puja a Fontalba al fons.

El desnivell de baixada es força acusat i fins i tot trobem un pas equipat amb cordes fixes per baixar un tram quasi vertical.

Un cop hem arribat al coll divisem de nou la paret ara ja tota a l'ombra i encara ens sorprén la línia espectacular que segueix la via. A la foto en Toni i en Joan observant la grandària de la Dent d'en Rossell.

Després de baixar de nou la tartera i desfer el camí fet a l'inici arribem de nou al cotxe on...

...fem la repartició corresponent de material. A la foto en Toni i en Joan desfent-se de tota la ferralla que avui hem hagut de carregar.

Finalment i com mana la tradició, fem un beure a Can Gusi on recordem cada pas i cada anècdota de la jornada entre riures i bona companyia.


Bé doncs esperem poder repetir una jornada tant brillant com aquesta el més aviat possible...qui va dir que els plans B no eren una bona opció??? Gràcies i fins la propera trepas!!!!

5 comentaris:

Joan Roure ha dit...

Quin plan B tant xuuuuuulu!!! molt bones sensacions,ganes de tornar-hi.Fins diumenge.
salut i tapia.

I.Royo ha dit...

Totalment d'acord Joan, ultimament els plans B ens rutllent la mar de "B"...hehehe xist...és meu. Dia espectacular i una tàpia per descobrir, no cal oblidar que a la Dent hi ha força vies que estan dintre de les nostres possibilitats mmmnnn!!!

Toni ha dit...

Uaaah! quina son, les 7 h del matí, em miro al mirall,

- Però quina cara gilipolles, que és aquest somriure?
- La nit passada no vaig anar de marxa, miro cap a la dutxa i no hi veig cap tia despampanant, ...
- Ah! si, la Dent d'en Rossell, em pregunto quan desapereixerà aquest somriure, espero que mai, això és viure, compartir, gaudir, sentir-te lliure, ...

martona ha dit...

Si Toni aquesta cara dura dies i encara més després de veure desde abaix el viote que vàrem fer. Serà possible que m'ha sortit un morat al braç i no se de què és?? Ah si!! deu ser d'agafar els estreps, la deisi i la mare que va parir al diedre xungo que vàrem haver de passar....jejeje
En una paraula: IMPRESIONANT!!!!!!!!!!

martona ha dit...

Si Toni aquesta cara dura dies i encara més després de veure desde abaix el viote que vàrem fer. Serà possible que m'ha sortit un morat al braç i no se de què és?? Ah si!! deu ser d'agafar els estreps, la deisi i la mare que va parir al diedre xungo que vàrem haver de passar....jejeje
En una paraula: IMPRESIONANT!!!!!!!!!!

!!! A T E N C I Ó !!!


RECORDEU
, dia de trobada: primer divendres de cada mes, a les 20h al local
de la secció (2ª planta del CER).

Per participar en les activitats que organitzem desde la secció cal estar federat per la FEEC (tràmit que fem desde la secció). En cas de que no ho estigueu us haurem de fer "l'assegurança temporal" que val 4'80€/dia.