FOTOS: JORNADA DE TÈCNIQUES ALPINES A VALLTER

Bones gent;

Aquest passat diumenge dia 25 i seguint amb el programa de sortides obligades pels integrants del PROJECTE MONTBLANC, hem anat a la zona de Vallter després de veure'ns obligats a postposar la canal de Vermicelle al Cambredase per l'elevat risc d'allaus. La jornada alternativa programada ha sigut un entranement de tècniques alpines i una posada en pràctica de col·locació de material de protecció en progressió hivernal.

Els que hem coincidit en aquesta sortida a Vallter hem sigut en Maño, en Joan Roure, en Toni, l'Eva, l'Albert, en Jordi Payeró, la Martona i l'Isaac.

A les 07:30h ens donem cita a les afores de Figueres. Anem amb la calma doncs l'objectiu de la sortida no es anar a fer cap cim.

Un cop a Setcases fem un petit brifing amb els guies; en Jordi i en Bernat que ens expliquen el programa de tallers que ens han preparat per avui.

Son quarts d'11h...amb un horari de "domingueros" total, ens plantem a l'aparcament i fem l'última revisió de material abans de tirar per dalt.

Després d'haver fet el protocol d'ARVA corresponent el grup començem a pujar cap a dalt.

Al cap de ben poc ens desviem cap al nord i anem a cercar un indret conegut pels guies per fer la introducció de material.

Son ja quarts de 12h i el sol apreta de valent. Avui tenim un dia espectacular però molt calurós. El grup escolta atentament les explicacions del guies.

Després d'haver fet una petita revisió al material d'equipament ens dividim en cordades de 2 i seguidament...

...posem en pràctica la tècnica de progressió en ensamble en pendents moderades.

Cada certes virades ens obliguem a assegurar el company que puja de segon cambiant així posteriorment l'ordre de les cordades. A la foto en Maño assegurant a en Toni, mentre l'Eva i en Jordi Payeró progressen per darrera.

Un cop hem ascendit mitja pala, trobem un indret amb un resalt rocós, en dividim en dos grups i aprenem a realitzar anclatges en roca amb anells de cinta...

...i comencem a aventurar-nos a probar de col·locar anclatges mecànics.

Concretament probem de col·locar tascons de diverses mides...

...i friends a totes les fissures que trobem.

Posteriorment fem les "proves de càrrega" per aprendre a confiar amb la nostra pròpia tècnica de col·locació. A l'imatge l'Albert, la Marta i en Jordi Payeró penjats d'1 sol friend provant la resistència màxima de l'anclatge, d'aixó s'en diu confiar amb el material i amb els companys de cordada!!!

L'altre grup de mentres fa el mateix taller a l'altre cantó del resalt rocós.

La segona part del taller consisteix en muntar un reunió amb anclatges de roca, triangular-la i rapel·lar d'ella. A la foto la Marta rapel·lant de la reunió muntada.

Al cap de dues hores ascendim amunt per la pala en cordades de dos buscant punts on assegurar-nos amb el material i les tècniques de protecció que ens han ensenyat els guies.

Al capdamunt de la pala muntem una instal·lació de ràpel de fortuna en un arbre i rapel·lem fins al capdavall del resalt rocós. A la foto en Maño el primer de la fila alhora de rapelar...

...després li toca el torn a en Joan Roure...

...seguit de l'Eva...

...l'Albert...

...i en Jordi Payeró entre d'altres.

Al cap d'unes 4h fem una parada per reunir al grup i decidim baixar cap al plà a practicar anclatges de neu.

Aprofitem la baixada cap al plà per simular i practicar la progressió encordats per glaciar.

Reunits en el plà fem un breu repàs als tipus d'anclatges de neu i les seves particularitats.

Començem per els anclatges de fortuna com el bolet de neu (a la foto) o l'ancla amb una bossa de grampons i seguim amb anclatges específics més susats com l'ancla amb piolet transversal o amb estaques i ancles de neu.

Finalment i després d'una jornada d'entrenament completa i intensiva arribem al pàrquing cap a quarts de 19h saturats de tants coneixaments i tècniques que hem aprés i practicat quasi non-stop!!

Per últim respectem com sempre la tradició de fer un beure a Can Tiranda i petar la xerradeta abans de tornar cap a l'Escala.

Agraïr a els guies de Vertical Emotions, en Jordi i en Bernat, la paciència i dedicació i esperar que aquest paquet de neu que ha caigut al Pirineu ens duri ven bé fins a finals del més vinent!!!...Fins la propera colla!!

5 comentaris:

Toni ha dit...

Jo em vaig quedar a casa, però mira per on, misteris de l'informàtica surto en un munt de fotos.

Per les fotos sembla que us ho vareu passar teta, quina enveja.

Francisco ha dit...

Toni, el photoshop fa miracles.....

Ens veiem...

Francisco

Joan Roure ha dit...

Avui me cordat les sabates amb un doble machart triangulat i dinamic am força repartida equitativament i quasi em mato, segur que he fet algo malament...
Un 10 per els guies i el grup.
Salut companys.

I.Royo ha dit...

Uops!!!...Les meves sinceres disculpes Toni, certament sense tu aquestes sortides no serien el mateix...perdó camarada!! Bona jornada i millor companyia com sempre!!

Eva Prats ha dit...

hei...el viatge amb els nens m'ha esborrat tot el que vaig aprendre el diumenge!!!!grrrr....què era un 8 reseguit??? jajjajaa...
By the way, Isaac...'briefing' s'escriu així....(es de formació professional...jjajja)...
petons, petons, petons...entre reunions!!!!

!!! A T E N C I Ó !!!


RECORDEU
, dia de trobada: primer divendres de cada mes, a les 20h al local
de la secció (2ª planta del CER).

Per participar en les activitats que organitzem desde la secció cal estar federat per la FEEC (tràmit que fem desde la secció). En cas de que no ho estigueu us haurem de fer "l'assegurança temporal" que val 4'80€/dia.